Ens fa molta il·lusió recomanar-vos el nou llibre de l’Enric March El rec Comtal: 1.000 anys d’història (editorial Viena). Perquè és un llibre molt interessant i perquè explica una part important de la història de la ciutat, del barri… i de la nostra illa de cases!

I és que, just darrere Pebre Negre, hi ha un dels pocs trams del Rec que han sobreviscut ocults entre cases. Però deixem que ho expliqui l’Enric, que ho farà molt millor que nosaltres:

clot

El llibre, doncs, explica els antecedents del Rec comtal (relacionats amb el traçat de l’aqüeducte romà), la construcció d’aquesta infraestructura de 12 quilòmetres de longitud que servia, des de l’Alta Edat Mitjana, per fer moure els molins fariners, l’evolució dels múltiples usos de l’aigua que canalitzava (i que s’utilitzava principalment per regar horts i abastir activitats productives que generaven molta necessitat d’aigua, com les adoberies), la seva caiguda en desús al segle XIX i la seva resurrecció al XXI. La segona part presenta un recorregut fotogràfic i sentimental pel Rec Comtal que ens mostra un paisatge idíl·lic que encara és a la memòria de les darreres generacions que van poder gaudir-ne. Aquest llibre vol ser un homenatge al Rec Comtal, però també una crida per salvar-ne els vestigis i recuperar els espais ciutadans que encara en mostren el traçat.

Enric H. March (Barcelona, 1959), és llicenciat en Filologia Hispànica i Semítica, exerceix de professor i historiador, i ha treballat de lexicògraf, fotògraf, documentalista i editor. Ha fet conferències i seminaris, i és autor de Barcelona, una ciutat de vestigis (2016) i coautor d’altres obres. És autor també del blog Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons.

Si en voleu saber més, podeu passar per la Biblioteca del Clot el 19 d’octubre a les 19h per assistir a la presentació del llibre. O venir a Pebre Negre a buscar-lo, naturalment!

Bona pinta, oi?