Tanquem el primer any del club de lectura ben engrescats. El mes de maig vam iniciar amb marxa lenta, però ferma, cap a la divulgació de la historieta per a gent de tota condició i edat. Han estat set sessions on hem parlat de còmic japonès, còmic fet per dones i sagues familiars, còmic experimental, còmic francobelga infantil i juvenil, còmic i negritud, còmic i herois i còmic i noves veus autòctones. Com més hi anem, més ganes d’indagar i descobrir tenim.
Aquest desembre ens hem llençat a la piscina i hem llegit una novetat editorial que encara no es trobava a la xarxa de biblioteques públiques. I ha pagat la pena córrer el risc. Lamia de Rayco Pulido ho té tot per recollir premis a millor còmic nacional a partir de gener. Esperem que així sigui, perquè el món del còmic no es pot permetre perdre una veu tant suggeridora com la del canari.
Com molt bé va expressar en la seva ressenya Gerardo Vilches, «no seria just considerar aquesta obra com un mer exercici d’estil». Lamia va molt més enllà de la seva pulcra formalitat gens ostentosa; és un còmic que parla d’un país governat amb mà de ferro per miserables i integristes religioses on la dona juga un paper submís i esclau.
Com en tota bona obra de gènere negre, hi abunden crims, sospitosos i girs de guió inesperats. I ens agrada la Laia, un ésser indomable en un entorn doblement asfixiant pel simple fet de ser dona. Una dissident en la línia dels antiherois que poblaren les pantalles de cinema a finals dels seixanta i principis dels setanta.
Un llibre que podeu tant guardar junt a les adaptacions fetes per Darwyn Cooke de les novel·les de Donald E. Westlake protagonitzades per Parker, com les obres que parlen de la postguerra a casa nostra, com Un llarg silenci de Miquel Gallardo, L’hivern del dibuixant de Paco Roca, L’art de volar i L’ala trencada d’Antonio Altarriba i Kim o Las guerras silenciosas de Jaime Martín.
Si heu de regalar un còmic aquest Nadal, no ho dubteu, que sigui un Lamia. I aprofiteu per redescobrir altres obres de Rayco com Nela o Sin título.
Ens tornem a trobar el dilluns 16 de gener a les 19:00h per parlar de dues obres que us agradaran: Chapuzas de amor i El día de Julio de Jaime i Beto Hernández. I aprofitarem per parlar d’Amor y Cohetes, la capçalera que ha recollit les sagues que han creat aquests germans d’origen mexicà durant més de tres dècades, i de l’editorial que els ha recolzat des del principi, Fantagraphics, que acaba de complir 40 anys.
I ens guardem alguna sorpresa més.
De moment, compartim llista de lectura arran de Lamia. Hi trobareu les altres obres de Rayco Pulido i novel·les gràfiques de noves veus de casa nostra:
http://www.whakoom.com/yupyop/lists/club_pebre_negre_sessio_007_lamia_4126

Marc Charles