Al club de lectura de Pebre Negre tenim un secret –bé, en tenim més d’un, però ara no vénen al cas– per a que la cosa no decaigui amb el pas dels mesos: ens ho passem bé. Ens ho passem molt bé. Sobretot quan convidem a gent de la talla d’en Gerardo Vilches –hay un crítico en España que lo hace todo, y bien– divulgador de les vinyetes, empantanegat en mil i una trifulgues historietístiques, mes periodístiques o més acadèmiques, segons convingui, que ens ve a parlar del seu excel·lent Breve historia del cómic (Ed. Nowtilus, 2014), de l’estudi teòric del còmic des d’una perspectiva històrica i que no perd l’oportunitat per encomanar-nos la seva passió per la historieta. Si a sobre ve acompanyat d’un altre tità del món teòric, com és en Pepe Gálvez (Cómics: manual de instrucciones, Astiberri 2016), apaga y vámonos. Aquell dijous vam estar més de dues hores conversant apassionadament i en molt bona companyia dels pioners: d’Umberto Eco, Roman Gubern, José Antonio Ramírez, Antonio Martín, Javier Coma, Antonio Altarriba, de les revistes teòriques, aquí, a França, a Itàlia, a EEUU i a Japó, del maig del 68, de l’U, de Linus, de Neuròptica, de Toni Guiral, de monografies més actuals, de clubs de lectura i de còmics, sobretot de còmics.
En resum, ens ho vam passar moooooooolt bé. I  l’endemà tots vam desfilar cap a Sant Andreu, caminito de la millor edició del Graf, a Fabra i Coats.
Us compartim una llista exhaustiva amb tots els autors i obres teòriques de les que vam parlar. No hi trobareu els còmics, perquè no venen al cas.
Això sí,  en una setmana, tot just finalitzat el Saló del Còmic de Barcelona, us esperem a la nova sessió del club de lectura. Aquest cop veniu amb malles, capa i antifaç que parlarem de la família Clandestine. Quedeu avisats.

Marc Charles